Robin Hood: Prince of Thieves


Morgan Creek Music (731451105029)
Film | Releasejaar: 1991 | Medium: CD
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track Artiest/Componist Lengte
1.Overture/Prisoner of the Crusades8:27
2.Sir Guy of Gisborne/Escape to Sherwood7:27
3.Little John/Band in the Forest4:52
4.The Sheriff and his Witch6:03
5.Maid Marian2:57
6.Training/Robin Hood5:15
7.Marian at the Waterfall5:34
8.The Abduction/Final Battle9:53
9.(Everything I Do) I Do it for YouBryan Adams6:38
10.Wild TimesJeff Lynne3:12
 60:18
Schrijf zelf je recensie Toon recensies in andere talen

 

Robin Hood: Prince of Thieves - 08/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op
De Amerikaanse avonturenfilm Robin Hood: Prince of Thieves is geregisseerd door Kevin Reynolds (Waterworld, The Count of Monte Christo). De hoofdrol wordt gespeeld door Kevin Costner. Beide Kevins zijn goed bevriend met elkaar en helpen elkaar ook achter de schermen bij hun films. Zowel in Reynold's film Robin Hood als in Waterworld speelde Costner de hoofdrol, maar hun samenwerking begon al bij de film Fandango uit 1985. De film was wereldwijd een enorm succes.
Het verhaal is een zoveelste variant op het bekende Robin Hood-verhaal. Het begint tijdens een van de kruistochten in Jeruzalem, waar Robin en z'n vriend Peter uit de gevangenis weten te ontsnappen. Op die vlucht redden ze terloops het leven van een de Moor Azeem (Morgan Freeman), maar Peter komt om het leven, waarbij hij Robin nog laat zweren z'n zuster Marian te beschermen. Robin vertrekt naar Engeland met Azeem omdat hij zijn redding wil terugbetalen. Thuisgekomen vindt hij z'n huis verwoest en z'n vader vermoord door handlangers van de wrede Sherriff van Nottingham (Alan Rickman), die beheerst wordt door de heks Mortianna. De Sherriff blijkt met hulp van z'n neef en de bisschop de bevolking zwaar te onderdrukken. Bij een vlucht voor Sherriff's mannen belanden Robin en Azeem in een woud, waar ze terecht komen bij een groep mensen die zich daar ophouden om zich de Sherriff van het lijf te houden. Robin neemt hier de leiding en traint hen om tegen de Sherriff op te staan...

De score is van Michael Kamen die een fraai hoofdthema voor de score heeft gecomponeerd. Maar veel bekender en mooier nog is het daaraan verwante thema van Marian, of het liefdesthema. Op dat thema heeft Bryan Adams vervolgens de song 'Everything I do, I do it for You' gemaakt. Dit is een enorme succes geworden en heeft wereldwijd hoog in de hitparades gestaan. De song kreeg ook een Oscarnominatie, maar won die niet. Wel won de song een Grammy. De song op het album is een iets afwijkende versie van de hitsong en duurt hier meer dan zesenhalve minuut.
Door de hitsong van Adams is er veel aandacht gegenereerd voor de score van Kamen en met name voor dit liefdesthema van de film. Vooral dit thema doet het op het album dan ook erg goed en is duidelijk het hoogtepunt van de score. De muziek klinkt dan prachtig, met volle strijkerklanken en houtblazers in de hoofdrol. Het album opent echter met het hoofdthema voor de film in een suite, waarin vooral het laatste deel het fraaie hoofdthema laat horen.

Zoals veel vaker was de trailer van de film al klaar toen de score voor de film nog onderweg was. Daarom is bij die trailer geen muziek van Kamen, maar van James Horner's score voor Willow gebruikt. De mooiste en avontuurlijkste stukken uit die score zorgden voor een hoge verwachting van Kamen's muziek voor de film. Maar zijn thema's zijn veel lichter van toon geworden dan Horner's wat donkere score voor Willow en heeft dan ook veel minder die heldhaftige en avontuurlijke kleuring die door de trailer werd verwacht. Kamen's score voor Robin Hood is veel lyrischer, veel meer vertellend van karakter. Dat maakt de thema's van Kamen aangenamer beluisterbaar dan die voor Horner's Willow.
Maar ondanks de mooie thema's is Kamen's score toch ook voorzien van vrij veel spannende muziek, die minder gemakkelijk in het gehoor ligt. Daardoor heeft de score als geheel eigenlijk te weinig een echt meeslepend karakter. Dat wordt veel teveel verstoord door de veel heftiger en spannender muziek, die een flink deel van het album inkleurt en soms zelfs creepy trekjes
krijgt, zoals in de track 'The Sherriff and his Witch'. De muziek is daarin op een onaangename manier vormgegeven. Met jankende strijkers en andere creepy klanken wordt een sfeer van spanning en angst neergezet, die in het geheel van de andere tracks nogal heftig overkomt. Ook in de film waren die scenes eigenlijk wat te creepy voor de jongere doelgroep van toen. De film is immers gepresenteerd als een voor de wat oudere jeugd geschikte film, maar met een dergelijke nogal creepy scene en deze muziek van Kamen erbij, laat dat nogal te wensen over.

De film bevat ook de nodige humor, vooral rond de groep Merry Men in het woud, maar dat heeft Kamen ingekleurd met muziek die eigenlijk een wat te hoog comedy-gehalte heeft. Op dit album doet dat wel wat afbreuk aan de consistentie, zoals in de track 'Little John and the Band in the Forrest', die als een volksdansdeuntje wat frivool overkomt in het eerste en laatste deel van de track.
De muziek van deze score is fraai orkestraal en strak gearrangeerd en klinkt daardoor goed. Wel ontbreken wat exotischer instrumentale kleuringen. Het blijft allemaal binnen het kader van de orkestrale instrumentaties, die zonder verdere elektronische kunsten ten gehore gebracht worden.

Het album sluit af met twee songs. De eerste is de grote hit van Bryan Adams op Kamen's themamelodie voor Marian. Een fraaie en lange uitvoering. De laatste song is van niemand minder dan Jeff Lynne, de zanger en componist van de grote hits van E.L.O. De song past qua stijl minder goed bij de score, maar ligt op zich prima in het gehoor. Het is een soft-pop-rock song, maar dan zonder het fraaie gitaarwerk van Adams' song, waardoor deze afsluitende song toch wat tam overkomt.

Kortom, met zijn score voor Robin Hood: Prince of Thieves heeft Michael Kamen een score gecomponeerd met een fraai hoofdthema en een echt prachtig liefdesthema voor Marian, waarop Bryan Adams zijn hitsong heeft gebaseerd. De tracks waarin die beide thema's te horen zijn, horen gelijk ook bij de fraaiste van het album. De meeste andere tracks bestaan toch vaak voor een groot deel uit wat ongemakkelijker spanningsmuziek, die soms zelfs bijna creepy wordt. Dat doet zonder meer afbreuk aan de genietbaarheid van het album, die daardoor een waardering krijgt van 78 uit 100 punten.
Robin Hood: Prince of Thieves - 08/10 - Recensie van Joris Kessels, ingevoerd op
Mijn allereerste soundtrack. De muziek had tijdens de film mijn aandacht weten te trekken, waardoor ik niet anders kon dan de score aan mijn toen nog schaarse cd collectie toe te voegen. De muziek is precies wat je kan verwachten van een Robin Hood film, waarin actie, liefde en onheilspellendheid elkaar afwisselen. Dit wordt allemaal uitgewerkt door de Greater Los Angeles Orchestra waarin, naast de traditionele instrumenten, middeleeuwse fluiten en snaarinstrumenten deelnemen. Sommige delen van de score zijn ietwat langzaam en minder boeiend maar de soundtrack heeft hele mooie en lekkere fragmenten die uitermate boeiend zijn.

Het begint allemaal met een energiek stuk waarin koper en strijkers de kamer vullen en je het gevoel geven dat Robin Hood himself de kamer binnenkomt rijden. In het volgende stuk wordt het vaak terugkomende thema van Maid Marian geïntroduceerd (denk daarbij aan de melodie van Everything I Do I Do It For You van Brian Adams) die echt prachtig wordt uitgewerkt in de gelijknamige track. In de derde track belanden we geheel in de middeleeuwen door een stukje middeleeuws minimalisme gevolgd door energiek maar vrolijk trompetter geschal die het gevecht tussen Robin Hood en Little John ten gehore brengt. Geweldig vind ik ook de afsluiting van ‘Training’ waarin het Robin Hood thema het krachtigst wordt neergezet. De laatste tweeëneenhalve minuut van de actietrack ‘the abduction and the final battle at the gallows’ die de trouwerij van Robin en Marian weergeeft heb ik zo ongeveer het meest beluisterd, daar heeft Michael Kamen laten horen dat ie weet wat een climax is! De mindere stukken zijn die gedeeltes waarin het orkest overgaat op suspense die op zich de onheilspellende en mysterieuze sfeer van de Sheriff en z’n Heks goed overbrengen.

Nooit heb ik spijt gehad van deze aankoop, lekker om af en toe weer eens te beluisteren.
Robin Hood: Prince of Thieves - 09/10 - Recensie van Gert Bleus, ingevoerd op
Een zeer leuke soundtrack die net zoals wijn, hoe ouder hoe beter wordt. De openingstrack is 1 van de beste ooit, wat een manier om een soundtrack te starten. Deze track hoor ik ook soms terug op speciale evenementen, zoals nieuwjaar. De supergrote hit van Bryan Adams vind je ook teug op de cd. Maar eigenlijk verbleekt deze met de rest.
Deze soundtrack verveelt nooit en bevat zowel avontuurlijke actiescores als romantisch stukjes.
1 van de hoogtepunten van Michael Kamen's carriere.
Een echte aanrader voor de beginnende filmmuziekliefhebber.
Robin Hood: Prince of Thieves - 10/10 - Recensie van Jasper de Jonge, ingevoerd op
Ik had al heel wat filmmuziek gehoord, toen ik eens een oud bandje vond waarop stond: Robin Hood. Toen ik de eerste noten hoorde, heb ik gelijk de minidiskrecorder aangezet, om het bandje voor eeuwig te digitaliseren. De flimmuziek van Michael kamens Robin Hood is de mooiste die ik ooit gehoord heb. geen Hans Zimmer of John Williams die daar tegen op kan. Een opzwepend muziekstuk, waarbij de rillingen constant over je rug lopen.
Golden Globes: Best Original Score (Genomineerd)
De trailer van deze soundtrack bevat muziek uit:

Willow (1988), James Horner (Film)




Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer