Mr. Holland's Opus
London Records - 452 065-2


Decca Records
London Records 1995 CD (0028945206523)
Film Film release: 1995
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track Artiest/Componist Lengte
1.Mr. Holland Begins2:56
2.Iris and Glen2:28
3.Practice, Practice, Practice3:51
4.New Baby/Coltrane/Children Should Listen to Mozart3:17
5.Rush to Hospital (While Parents Listen to Beethoven)3:17
6.7th Symphony - AllegrettoLudwig van Beethoven11:06
7.Cole's Tune4:18
8.Vietnam (We Know Too Many of these Kids)4:30
9.Rowena6:11
10.Concerto for Three Harpsichords in C - 1st MovementJohann Sebastian Bach7:50
11.Thank You Mr. Holland5:08
12.An America Symphony (Mr. Holland's Opus)8:27
13.Cole's SongJulian Lennon3:49
 67:07
Schrijf zelf je recensie Toon recensies in andere talen

 

Mr. Holland's Opus - 09/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op
De Amerikaanse film Mr. Holland's Opus is geregisseerd door Stephen Herek (The Three Musketeers, 101 Dalmatians, Life or Someting like It) en was behoorlijk succesvol. Vooral bij recensenten viel de film in de smaak en de film kreeg dan ook de nodige nominaties, waaronder de Oscar-nominatie voor Beste Acteur voor hoofdrolspeler Richard Dreyfuss.
Het verhaal begint in 1965, wanneer Glenn Holland 30 jaar oud is. Hij is een muziekcomponist, die vooral ook als muzikant bezig is. Maar dat kost hem veel tijd en hij accepteert een baan als muziekleraar op een high-school, zodat hij meer tijd heeft voor z'n vrouw en om zelf te componeren. Maar al snel blijkt dat op die school het vak van muziekleraar niet zoveel voorstelt, dat er op neergekeken wordt en dat dit leraarschap toch ook erg veel tijd kost...

De score bij deze muzikale film is van niemand minder dan Michael Kamen. Hij had al eerder met regisseur Herek samengewerkt en zou ook nadien nog de film 101 Dalmatians met hem maken.
Kamen's score voor deze film is een opvallende score, die bijzonder fraai uitpakt. Er zitten een paar wat vreemde kronkels in de score, maar de grootse orkestrale aanpak van de composities rondom Mr. Holland is geweldig. Zijn magnum opus 'An American Symphony' heeft Kamen meesterlijk gecomponeerd, waarbij allerlei muzikale stijlen in deze symfonie verwerkt zijn. In die zin lijkt dit qua verhaal en stijl wel een beetje op het hoogtepunt uit de prachtige film August Rush, waarvoor Mark Mancina zijn 8 minuten lange Rhapsody componeerde, ook een combinatie van klassiek met moderne invloeden, hoewel Kamen's Opus veel heftiger en orkestraler is gecomponeerd.
De muziek van deze American Symphony klinkt vol orkestraal en indrukwekkend, zoals het echter nooit in de werkelijkheid van de filmomgeving geklonken kan hebben, in het zaaltje van Mr. Holland's school. Maar dat is bijzaak, het gaat hier immers om een muziekalbum met de filmmuziek zoals Kamen die heeft geschreven en dit album is toch om aangenaam naar te luisteren.
Ook de openingstrack van het album 'Mr. Holland Begins' is op diezelfde manier heel symfonisch en vol orkestraal opgenomen. Ook dit is een prachtig stuk muziek en een mooie binnenkomer. Hetzelfde geldt voor 'Thank you Mr. Holland', die ook prachtig orkestraal uitpakt, met variaties van ingetogen pianoklanken tot vol orkestrale uitbarstingen. De derde minuut van deze track is een comedy-achtig intermezzo, dat duidelijk minder fraai is. Maar de laatste twee minuten zijn echt geweldig.

De meeste scoretracks hebben echter een iets andere klankkleur, die veel lichter is, met duidelijk een veel kleiner aantal instrumenten. De muziek is nog steeds erg mooi, maar de overgang in klankkleur werkt toch wat storend. De meeste tracks zijn dan ook uitgevoerd door een kleiner deel van het Seattle Symphony Orchestra.
Ook 'Cole's Tune' is zo'n bijzonder fraaie en gevoelige symfonische track, met een geweldige melodie voor het filmpersonage Cole die op de dwarsfluit gespeeld wordt. Qua stijl doet deze track onmiskenbaar denken aan Morricone's indrukwekkende 'Gabriel's Oboe' uit The Mission.
Meer tragische muziek brengt de score in de tracks 'Vietnam' en 'Rowena'. Vooral in de eerste hoor je een soort sombere underscore, die traag voortkabbelt. De track 'Rowena' is wat intensiever gearrangeerd, maar in feite net zo dramatisch en somber getoonset als 'Vietnam'. De muziek klinkt op zich prachtig, maar tegelijk ook wat troosteloos.

Kamen kent natuurlijk z'n klassieken en daar horen ook Bach, Mozart en Beethoven bij. Door deze klassieke componisten heeft hij zich laten inspireren en een aantal tracks zijn dan ook gebaseerd op melodieën van deze oude meesters. Op het album zijn twee originele uitvoeringen opgenomen, een van Bach en een deel uit de zevende symfonie van Beethoven, samen bijna twintig minuten, wat voor mijn gevoel een beetje overbodig is, ondanks dat het bekende en prachtige muziek is.

In het verhaal van de film spelen pop- en rockinvloeden een grote rol. Er is dan, behalve dit score-album, ook een soundtrack uitgekomen met een flink aantal vrij stevige songs uit de film. Op dit album komen die klassieke en moderne stijlen bij elkaar in het opus 'An American Symphony'. Al direct aan het begin van die American Symphony pakt Kamen uit met veel koperblazers en strijkers. Na vervolgens een wat grillig deel volgt een meer ingetogen stuk. Vanaf de vijfde minuut barst het spektakel dan echt los. Met heftige pauken, drums en elektrische gitaren, compleet met koperblazers en het volle orkest werkt Kamen zo toe naar een indrukwekkende climax die staat als een huis.

In de score komen een aantal hoofdmelodieën of thema's voor die stuk voor stuk prachtig zijn. En een paar van de mooiste thema's hoor je terug in het magnum opus van de symfonie. En doorheen de hele score hoor je duidelijk de typerende stijl van Michael Kamen. Met name bij de koperblazers en de strijkers hoor je dit typische Kamen motieven terug, die je ook in veel
van zijn andere scores terughoort en die bijzonder aanspreken.
Het album sluit af met een fraaie song op de melodie van het thema voor Cole en als popballad gezongen door Julian Lennon.

Kortom, met Mr. Holland's Opus heeft Michael Kamen, die ons helaas veel te vroeg ontvallen is, weer een van zijn prachtige scores nagelaten. De vol orkestrale muziek in prachtige melodieën en arrangementen gecomponeerd en uitgevoerd bevatten veel motieven die Kamen's handelsmerk zijn geworden. Het album bevat veel hoogtepunten, maar vooral 'An American Symphony' is toch wel het magnum opus van deze score, een score die thuishoort bij de beste die Kamen in z'n veel te korte carriere heeft gemaakt. De waardering voor dit album is dan ook een mooie 87 uit 100 punten.
Trailer:





Andere soundtrack releases van Mr. Holland's Opus (1995):

Mr. Holland's Opus (1995)
Mr. Holland's Opus (1996)
Mr. Holland's Opus (1995)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer