Taken


Colosseum (4005939652227)
Varèse Sarabande (0030206652222)
Film | Releasejaar: 2003 | Medium: CD
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.Main Title1:00
2.Spaceship1:41
3.Artemis2:37
4.Implant Mania2:42
5.Romans4:04
6.Mothership Arrival2:47
7.To the Rescue4:07
8.Ride2:28
9.Tom's Revenge2:32
10.Truth Kills Owen2:38
11.Allie's Fire2:14
12.Lift Off4:35
13.Mary's Dream3:01
14.Allie's Miracle3:33
15.Allie is Gone4:53
 44:52
Schrijf zelf je recensie Toon recensies in andere talen

 

Taken - 08/10 - Recensie van Arvid Fossen, ingevoerd op
Taken is de nieuwste Science Fiction mini serie in een productie van Steven Spielberg. Taken gaat over ontvoeringen door UFO's, en volgt gedurende de tweede helft van de 20ste eeuw drie generaties van families die met UFO ontmoetingen te maken krijgen. De serie was een echt success, werd erg positief onthaald in de kritieken en won ook de Emmy award for "Best Mini-Series". Samen met de DVD release in de Verenigde Staten werd ook de soundtrack van deze serie uitgebracht.
De soundtrack is van componiste Laura Karpman, voor wie deze soundtrack haar eerste filmscore release is. Ze is echter al heel lang bezig met het scoren van muziek voor televisie. Voor The Living Edens, een documentaire over de laatste ongerepte plekjes op aarde, ontving ze 4 Emmy awards. Daarnaast componeerde ze ook al heel wat songs en underscore voor theater producties. Laura Karpman heeft de volledige score voor de Taken geschreven. Voor deze 20 uur durende serie was het een enorme hoeveelheid aan muziek dat te componeren en op te nemen was. Gezien dat het budget voor de muziek relatief beperkter is dan bij een film, waar vaak maar een uur muziek nodig is, moest de muziek opgenomen worden met een kleiner studio orkest van zo'n 40 muzikanten, ipv de Hollywood orkesten die al snel uit 100 muzikanten bestaan. Laura Karpman laat hier echter niets van merken in haar score, daar haar compositie steeds een maximale benutting van dit orkest toelaat, dit door haar sterke thema's en motieven. De thema's zijn sterk episch en vol georkestreerd. Haar stijl is werkelijk echt ver boven de gemiddelde nieuwkomer in de filmmuziek en toont veel gelijkenissen met John Williams, daar ze op een geslaagde manier zijn specifieke motieven en technieken in haar score integreert. Ook verwijzingen naar Jerry Goldsmith zijn hier en daar te vinden. Taken is een erg boeiende score geworden, en het is heel waarschijnlijk dat we na deze geslaagde score, nog meer schitterende soundtracks van Laura Karpman kunnen verwachten. Zo zal ze alvast Everquest II, de score voor een Sony video game componeren.
Taken - 06/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op
De door Steven Spielberg geproduceerde tv-serie Taken draait om drie families. In elk van deze families is er ergens contact geweest met een buitenaards wezen. Naarmate de jaren verstrijken komen de families met elkaar in contact en uiteindelijk sturen de wezens het zo, dat er een mens geboren wordt, Allie Keys, die speciale gaven heeft en voor onmogelijke keuzes komt te staan...

De muziek voor de serie is geschreven door Laura Karpman. De serie bevat natuurlijk vele uren muziek en op dit score-album staat maar een heel klein deel.
Maar die muziek bestaat vooral uit 'spannende' muziek, deels met veel aktie. Daarmee hebben de makers niet gekozen voor de meer gedragen muziek en is dit score-album aanzienlijk minder prettig beluisterbaar geworden. Karpman heeft voor de serie een paar prachtige thema's gemaakt, maar die komen op dit album maar zeer beperkt voor. Eigenlijk is alleen de track 'Allie's Miracle' de moeite waard. De overige tracks zijn overwegend te weinig melodieus en bevatten teveel spanningsmuziek of aktiemuziek, waarbij thema's maar beperkt hoorbaar zijn.
De stijl doet regelmatig denken aan John Williams, zoals Arvid in zijn recensie terecht opmerkte, en Taken is op zichzelf een goede score. Alleen de beluisterbaarheid van dit album, waar ik mijn waardering altijd op bepaal, is mager. Teveel niet-melodieuze thrillerachtige muziek en teveel niet-melodieuze aktiemuziek zorgen voor een lager cijfer. Dat de muziek vaak knap in elkaar zit doet daar niets aan af.


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer