The Disappearance of Garcia Lorca


Intrada (720258708021)
Film | Releasedatum: 18/11/1997 | Medium: CD
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.For Love of a Poet (Overture)5:24
2.Main Title3:16
3.Ricardo's Theme0:59
4.Trapped Inside my Memories1:02
5.I Want to Feel Your Work1:36
6.A Thunderstorm is Brewing3:11
7.Elegy for Jorge2:04
8.Blood of a Poet3:31
9.Marie Eugenia's Theme0:56
10.The Crumbling Sound of Daisies1:41
11.A Coffin of Wheels Was his Bed1:24
12.I Invented Some Wings for Flying2:31
13.I Sing his Elegance3:09
14.Five in the Shadow of the Afternoon1:38
15.Five by All Clocks in the Afternoon3:16
16.Butterfly of Your Kiss2:32
17.Death Calling2:23
18.Where is My Moon? (Lorca Elegy)3:54
19.Federico Garcia Lorca Orchestral Suite10:40
 55:07
Schrijf zelf je recensie Toon recensies in andere talen

 

The Disappearance of Garcia Lorca - 09/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op
De Amerikaans-Spaanse film The Disappearance of Garcia Lorca is geregisseerd door de Puerto Ricaanse regisseur Marcos Zurinaga, die daarvoor vooral Spaanstalige films geregisseerd heeft. Deze film heeft ook duidelijk Spaanse roots, want het waargebeurde verhaal speelt zich af tijdens de Spaanse burgeroorlog. De film kreeg verschillende prijzen en nominaties.
Het verhaal speelt zich af rond 1936 en 1955 in Spanje, wanneer generaal Franco de dienst uitmaakt. Zijn fascistische kliek had een hekel aan andersdenkenden en zo werd ook dichter en schrijver Frederico Garcia Lorca (Andy Garcia) vermoord in 1936. In de vijftiger jaren wordt er echter een onderzoek naar deze moord ingezet door journalist Ricardo (Esai Morales), waarbij regelmatig backflashes naar het verleden van voor de moord worden getoond. Deze Ricardo is met zijn ouders tijdens de burgeroorlog gevlucht en nu teruggekomen om uit te vinden wie de dichter vermoord heeft. Maar niet iedereen is daarvan gediend...

De score is gecomponeerd door Mark McKenzie, nadat een eerdere score was afgekeurd. McKenzie is vervolgens gevraagd om voor een appel en een ei een score in elkaar te flanzen, maar dat heeft hij geweigerd. De regisseur heeft vervolgens McKenzie's score uit eigen zak betaald en hem de vrijheid gegeven om zijn eigen score te componeren, zonder dat de regisseur zich ermee bemoeid heeft. McKenzie heeft vervolgens zijn meest persoonlijke score gecomponeerd en het is een van zijn beste geworden.
McKenzie is meestal de orkest-arrangeur of orchestrator van de muziek die door anderen is gecomponeerd. Nu had hij echter niet de tijd om z'n eigen muziek volledig te orkestreren, omdat hij er slechts ruim drie weken de tijd voor had en heeft hij daarom hulptroepen ingeroepen.

Het album opent met de ouverture 'For Love of a Poet', een track die niet zelf in de film te horen is. Dit is eigenlijk een suite, waarin McKenzie de thema's presenteert. En wat voor thema's! De melodieën zijn adembenemend mooi en vooral het hoofdthema is prachtig. Die thema's en dan vooral het hoofdthema voor Garcia Lorca, komen nog regelmatig terug in de score. Van de verschillende thema's is de ene vaker in de score te horen dan de andere.
De 'Main Title' begint wat dreigend met een flamenco-zanger. Elke keer in de score als je deze zanger hoort, dan hoor je het thema van de dood. Dichter Garcia Lorca was geobsedeerd door de dood en dat heeft McKenzie met dit wat donkere thema verklankt. Dit thema en daarmee de flamenco zanger komen regelmatig terug in de score. Het tweede thema dat je hoort in de 'Main Title' is het thema van Garcia Lorca zelf. Dit bijzonder fraaie thema heeft een wat melancholieke ondertoon, maar klinkt elke keer weer prachtig.
Dan is er het erg mooie thema van Ricardo, dat voor het eerst in zijn eigen track te horen is. Dit thema heeft qua stijl de nodige overeenkomsten met het hoofdthema. Ook is er een thema voor zijn geliefde, Marie Eugenia, die eigenlijk tegengesteld is gecomponeerd. McKenzie laat vervolgens die beide thema's prachtig in elkaar overvloeien wanneer beide geliefden bij elkaar zijn, bijvoorbeeld in ‘Butterfly of Your Kiss’.

De instrumentatie is erg fraai, met de vele strijkers, ondersteund door piano en tokkelende gitaarklanken, waarmee de Spaanse invloed hoorbaar is. Toch komt die Spaanse invloed vooral door de flamenco-zang van zanger Manolo Segura, voor het eerst te horen in de 'Main Title', maar ook in 'Blood of a Poet', 'Death Calling en 'Lorca's Elegy'. De zang klinkt alsof het door meerdere zangers gezongen wordt, maar McKenzie heeft simpelweg Segura's wat zang verdriedubbeld. Daarbij zingt Segura ook nog eens op een wat typisch dreigende manier, waardoor zijn rauwe zang een beetje inheems klinkt. In de film is die zang dan ook steeds gelinkt aan de dood en dat hoor je terug op dit album. De underscore klinkt dan ook steeds een wat duister en onprettig, waardoor dit niet de meest aangename tracks zijn.

De bijzonder fraaie thema's komen regelmatig voorbij op het album in een groot aantal tracks, ook in tracks met wat meer een underscore-gehalte.
De variatie op het album is prima, waaraan ook door de meer spannende tracks, zoals 'A Storm is Brewing' of 'The Crumbling Sound of Daisies' wordt bijgedragen. Toch blijven ook die meer spannende tracks aangenaam klinken.

De score sluit af met een lange suite, waarin alle thema's nog eens uitgebreid voor het voetlicht komen. Het album begint ook met zo'n suite, maar deze afsluitende duurt twee keer zo lang, waardoor de thema's hier wat verder uitgewerkt zijn te horen in hun volle orkestrale glorie.
Als je deze score hoort is het toch eigenlijk verbazingwekkend dat McKenzie niet tot de grote namen in de filmmuziek wereld is gaan behoren. Wel als arrangeur, maar niet als componist.

Kortom, met zijn muziek voor The Disappearance of Garcia Lorca heeft Mark McKenzie een bijzonder fraaie score gecomponeerd. De themamelodieën zijn prachtig en zijn ook veelal meeslepend gearrangeerd, vaak met het grootste van de drie orkesten die McKenzie heeft gebruikt. Alleen het thema van de dood is duidelijk minder aangenaam, waarbij je ook wel een beetje van die flamenco zangstijl en de wat rauwe stem van Segura moet houden. De meer spannende tracks blijven toch fraai klinken. Het geheel is dan ook een album geworden dan bijzonder prettig in het gehoor ligt. McKenzie heeft er een emotionele score van gemaakt, waarbij diverse tracks voor kippenvel zorgen. De waardering is dan ook een verdiende 91 uit 100 punten.
The Disappearance of Garcia Lorca - 08/10 - Recensie van Arvid Fossen, ingevoerd op
Mark McKenzie is bij de meeste misschien minder bekend, zijn sound daarentegen komt verrassend herkenbaar over. Dat is niet verwonderlijk daar hij aan de orkestraties werkte van de muziek van componisten als Jerry Goldsmith, Danny Elfman, John Williams, John Barry, Marc Shaiman en Alan Silvestri. Maar dat hij zich ook als componist bewijst heeft al enkele malen bewezen. Het geluk van een echte blockbuster te krijgen als project heeft hij nog niet echt gehad. Dat laat niet weg dat hij reeds enkele uitmuntende scores van op zijn repertoire heeft staan. Een daarvan, misschien wel zijn beste. De film vertelt het verhaal van de beroemde Spaanse dichter Garcia Lorca in een verhaal met veel diepgang eist. Mark McKenzie componeerde een emotionele en passionele symfonische score, doorweven met etnische elementen van de setting zoals flamenco invloeden. Zijn muziek kan je omschrijven als tijdloos, episch, diep emotioneel waarin hij het meest voor geprezen wordt voor zijn weelderige en levendige opgebouwde thema's, vaak met fantastische strijker sessies. In deze score is er ook een voortreffelijke speelse piano-orkest interactie dat als een dromerig thema de soundtrack opent en later nog eens terugkomt. Tenslotte gebruikt hij om de dood in de muziek te reflecteren in sommige tracks flamenco zangers met donkere strijkers op de achtergrond, dit geeft een wrange klank, wat ongetwijfeld de bedoeling was. Als je deze score hoort, of die andere topper van hem, Durango, vraag je je zeker af waarom je nog niet eerder van Mark McKenzie hebt gehoord ...


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer