The Straight Story


Windham Hill (0019341151326)
Film | Releasedatum: 12/10/1999 | Film release: 1999 | Medium: CD, Download
 

Schrijf je nu in!

Blijft beter op de hoogte en krijg toegang tot verzamelaars info!





 

# Track   Lengte
1.Laurens, Iowa2:45
2.Rose's Theme2:55
3.Laurens Walking4:11
4.Sprinkler2:56
5.Alvin's Theme4:25
6.Final Miles4:06
7.Country Waltz2:46
8.Rose's Theme (Variation)3:07
9.Country Theme3:38
10.Crystal4:07
11.Nostalgia6:51
12.Farmland Tour3:09
13.Montage7:24
 52:19
Schrijf zelf je recensie

 

The Straight Story - 08/10 - Recensie van Lammert de Wit, ingevoerd op
Dit is de tiende en laatste recensie uit een serie naar aanleiding van het recente overlijden van Angelo Badalamenti.

Vorige: Napola - Elite für den Führer

De dramafilm The Straight Story is geregisseerd door David Lynch (Eraserhead, The Elephant Man, Blue Velvet, Twin Peaks) en vertelt een waargebeurd verhaal. Mary Sweeney had over de belevenissen van Alvin Straight gelezen in de krant en maakte er, samen met John Roach een scenario van, dat door haar toenmalige vriend en compagnon Lynch verfilmd is. Ze is zelfs nog een paar maanden met Lynch getrouwd geweest. Hoofdrolspeler Richard Farnsworth was tijdens de opnamen al ziek en overleed een jaar later. Deze film is de enige Lynch-film die in de VS geschikt werd geacht voor alle leeftijden. De critici waren lovend over de film, die vele nominaties voor prijzen kreeg en er een aantal won. Toch werd de film geen succes in de bioscopen.
Het verhaal draait om Tweede Wereldoorlog veteraan Alvin Straight (Farnsworth), die met zijn geestelijk wat beperkte dochter Rose (Sissy Spacek) in het stadje Laurens in de staat Iowa woont. Hij is al dik in de zeventig en kan slecht lopen. Dan hoort hij dat z'n broer Lyle (Harry Dean Stanton) een hartaanval gehad heeft. Maar die woont in Mount Zion in de staat Wisconsin, zo'n 390 km bij Alvin vandaan, terwijl hij geen auto mag rijden. Hij besluit dan om met zijn gazonmaai-trekkertje en een aanhanger op reis te gaan naar zijn broer. Op die tocht ontmoet hij allerlei mensen en voert hij gesprekken met hen over familie, over oud worden, over het leven. Maar dan begint z'n voedsel en geld op te raken en lijkt ook nog het trekkertje het te begeven...

Waar David Lynch de regisseur is, daar is Angelo Badalamenti de componist. En dat geldt ook voor deze film. De muziek is echter duidelijk anders dan die voor de meeste andere scores die hij voor Lynch maakte. De film is voor alle leeftijden en Badalamenti heeft daar met zijn muziek op aangesloten, waardoor dit een zeer genietbare score is geworden.
Het verhaal speelt zich af op het platteland van Amerika en dat hoor je terug in de muziek, die duidelijk een country-achtige sfeer heeft. Tegelijk heeft Badalamenti de dromerige klanken vastgehouden, wat de muziek soms een wat etherische sfeer geeft. Samen met de getokkelde gitaarklanken en de fiddle, die af en toe voorbij komt, maakt dat de muziek tot een bijzonder genietbaar geheel.

De muziek heeft een aangename warme kleuring en de melodieën zijn erg mooi, met bijzonder fraaie harmonieën. Het album opent al gelijk met zo'n fraaie track, waarin het toch weer vooral de synthesizer is die de melodie speelt. Een keyboard speelt daar vervolgens op een erg prettige manier doorheen.
De tweede track opent met een wat traag getokkelde gitaar, op een underscore van warme synthesizerklanken. Ook nu is de melodie weer erg fraai en sluit de underscore mooie aan op die gitaarklanken, wat ook weer zorgt voor een aangenaam warme sfeer van de muziek, ook al komt het wat minimalistisch over.
Dat minimalistische geldt overigens voor meer tracks, maar het stoort hier totaal niet, juist omdat de melodieën en harmonieën zo aangenaam en warm klinken. Zo is de track 'Laurens Walking' een rustig samenspel tussen getokkelde gitaar en fiddle, waar naderhand een lichte underscore bij komt. De track 'Sprinkler' laat zelfs alleen getokkelde gitaarklanken horen. En toch is ook deze track erg fraai gespeeld.

De themamelodie voor hoofdpersonage Alvin is weer erg mooi en wordt in de tweede helft van de thematrack gespeeld op twee fiddles, terwijl een getokkelde gitaar dit begeleidt. Het is opnieuw beperkte, maar bijzonder genietbare muziek.
In 'Coutry Waltz' heeft een echte viool de plek ingenomen van de fiddles, terwijl de getokkelde gitaar juist wat meer nadruk krijgt. Opnieuw heerlijke muziek om bij weg te dromen over uitgestrekte velden, wuivend graan en kampvuur onder de sterrenhemel. De getokkelde gitaar speelt weer bijna solo in 'Country Theme', begeleid door een heel lichte underscore. Daar tegenover horen we in 'Crystal' juist een fiddle en een altviool, die samen in melodie en tegenmelodie een wat trage en trieste sfeer brengen. In de tweede helft van de track worden er nog aanvullende strijkers aan toegevoegd, maar de wat sombere kleuring blijft, terwijl het toch fraai is om naar te luisteren.

Het album sluit af met de track 'Montage', de veruit langste track van het album. Hier komen alle thema's en instrumentale kleuringen nog een keer voorbij, als een bijzonder mooie samenvatting van de muziek op dit album.

Kortom, met zijn muziek voor de David Lynch film The Straight Story heeft Angelo Badalamenti zijn kans gegrepen om zich van zijn meest melodieuze kant te laten zien. Zijn score heeft duidelijk een country-achtige en warme sfeer en is erg melodieus en harmonieus gearrangeerd. De getokkelde gitaar speelt een belangrijke rol, evenals de fiddle, maar ook Badalamenti's vertrouwde synthesizerklanken ontbreken niet. De muziek heeft vaak een wat minimalistisch karakter, maar door de vaak prachtige harmonieën is het allemaal bijzonder genietbaar, ook al kabbelt de muziek heel sfeervol en rustig verder. De waardering voor deze score van Badalamenti komt daarmee op een mooie 83 uit 100 punten.
The Straight Story - 08/10 - Recensie van Arvid Fossen, ingevoerd op
The Straight Story is het waargebeurde verhaal over Alvin Straight die geen wagen mag besturen en dan maar op zijn grasmaaier door ruraal Amerika reist om zijn zieke broer te kunnen gaan bezoeken. Onderweg komt hij allerhande mensen tegen, en dat is eigenlijk het verhaal.
Angelo Badalamenti is vooral bekend van zijn muziek voor Twin Peaks, Wild at Heart en Blue Velvet en de bloedstollende muziek voor Profiler. Hij beschrijft het platteland in al zijn rust door country/atmosferische orkestraties: akoestische gitaar, violen en piano. Daarnaast zijn er een aantal quasi volledige synthesizer nummers waar zijn bekende Twin Peaks stijl in te herkennen is. De muziek klinkt meestal warm en rustgevend en bevat geen onverwachte wendingen of actiestukken en dit zonder saai te worden. Met de straight Story heeft Angelo Badalamenti volgens mij een van zijn beste en meest algemeen apprecieerbare scores gecomponeerd tot nu toe, en zijn recente Golden Globe nominatie is zeker verdiend. Opvallend is dat de score bijvoorbeeld meteen in de smaak viel bij velen die normaal minder om filmmuziek geven ...
The Straight Story - 09/10 - Recensie van Joris Kessels, ingevoerd op
Een aparte combinatie van New Age synthesizer muziek a la Mike Rowland (nummer 1,11 en 12) en relaxmakende gitaarmuziek waarbij vaak op de voorgrond een viool te horen is die met zijn dubbele klank aan western cq Missippi muziek doet denken. Op de achtergrond geven af en toe enkele violen, cello’s en/of een contrabas meer warmte aan het geheel. Het is met name deze combinatie en het gebruik van de instrumenten die de muziek maken. Het klinkt allemaal zeer prettig en is prima muziek om even tot rust te komen. De soundtrack sluit af met een track waarin de New Age muziek en de gitaarmuziek is gecombineerd, maar deze voegt echter niets extra’s toe aan de rest.

Een zeer ontspannende soundtrack.
The Straight Story - 10/10 - Recensie van josé maertens, ingevoerd op
Na vele jaren deze cd in bezit te hebben moet ik nog steeds zeggen dat deze cd echt een KUNSTWERK is!
Prachtige muziek en melodiëen. Woorden schieten te kort hier! Het wekt allerlei emoties op, zelfs een ijskouwe smelt ervan! Bij deze muziek sta je perplex! Alle tracks zijn prachtig, zelfs de film.
Zo'n cd zijn echt héél zeldzaam. Voor mij zijn het kunstwerkjes.
Iedereen mag gerust deze cd kopen zonder het te kennen zelfs, beklagen zullen ze nooit. Dit in tegenstelling tot de meeste cd's die snel vergeten zijn en vol stof hangen.

Kopen die CD, echt!
The Straight Story - 09/10 - Recensie van Gudo Tienhooven, ingevoerd op
Ik heb moeite met elektronische muziek, maar vreemd genoeg kan ik het van Badalamenti altijd hebben. De sfeer die hij oproept is altijd zo heerlijk onheilspellend en duister. Voor The Straight Story sloeg hij (net als regisseur David Lynch trouwens) een andere weg in en maakte zo een zalig, voortkabbelende soundtrack vol warme en melancholieke muziek. Vooral bij de nummers met akoestische gitaar ruik je bijna het verse gras en voel je de zonsondergang. Een waar luistergenot!
The Straight Story - 10/10 - Recensie van Bettina Van Uitvange, ingevoerd op
De film zelf is prachtig. Vertolking buitengewoon. De muziek......in één woord schitterend. Zalige muziek om naar te luisteren. Zo mogen ze er nog meer maken. (film EN muziek)
Golden Globes: Best Original Score (Genomineerd)

Andere soundtrack releases van The Straight Story (1999):

Angelo Badalamenti: Music for Film and Television (2010)
Straight Story, The (2000)


Fout gezien of heb je info om aan te vullen?: Inloggen

 



Meer